Tekst – Lieze Eneman (2010)

Brantt maakt lichte, cleane sculpturen.

Tot voor kort schilderde deze kunstenaar nochtans expressieve en kleurrijke composities. Een nogal incidenteel gebaar – de ontwikkeling van een soort kijkdoos – zorgde voor de kentering. Dat riep namelijk associaties met de talloze mogelijkheden van het creatieve spel met ruimtelijke structuren op, dat hij kende uit zijn opleiding Architecturale Vorming – een periode waarin standaard vele uren worden besteed aan de vervaardiging van maquettes en modellen.

Voor Brantt is de kijkdoos inmiddels een sculpturaal gegeven geworden, van waaruit visuele configuraties ontstaan die het resultaat zijn van de ordening en indeling van de ruimte. Hij ontwerpt eerst kleine, intieme modellen, die nadien professioneel worden uitvergroot tot zuiver witgelakte objecten met enkele spaarzame, monochrome kleurvlakken. Hier zet het spel met concrete volumes zich door in het domein van het oog en de geest: het gebruik van hoogglanslak genereert immers momenten waarop de structuren zichzelf spiegelen, reflecteren en verdubbelen.

De logica achter dit creatieve paradigma, dit schijnbaar eindeloos variërende spel met de ruimte, is opzettelijk ambigu gehouden. Met een schier oneindig aantal in- en uitgangspunten, waaronder uiteraard referenties aan de cleane esthetiek van Donald Judd en de vormentaal van Bauhaus, ontstaat werk waarvan de uitwerking beweeglijk is en niet gedragen wordt door een star concept. Het werk koestert de creativiteit van het proces en berust op vormelijke, visuele beslissingen. Het resultaat houdt het midden tussen een strakke regie en vrij spel: de weloverwogen inkrimping van de ruimte en het weer uitwaaieren ervan.

tekst: Lieze Eneman

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: